Motorvliegen

Opleiding tot PPL piloot

De Zoute Aviation Club biedt een volledige PPL(A) opleiding, SEP class rating cursus

Voorwaarden:

Iedereen vanaf 15 jaar kan starten met onze opleiding privépiloot*, die na succesvol slagen u toelaat op te treden als gezagvoerder van eenmotorige propellervliegtuigen. Kandidaten moeten een medisch, theoretisch en praktisch examen afleggen om hun licentie te bekomen. Motivatie, discipline en wilskracht zullen zeker ten goede komen.

De PPL(A) opleiding. Stap voor stap:

     1. Medisch onderzoek

Een medisch onderzoek klasse 2 is nodig voor alle privépiloten. De houder van het medisch certificaat moet psychisch en lichamelijk geschikt zijn om de privileges van een PPL(A) vergunning uit te voeren. Dit examen kan gedaan worden bij een aeromedisch centrum of Authorised Medical Examiner (AME) en kan enkele uren duren. Het examen bestaat uit een oogtest, lichamelijk onderzoek, hoortest, elektrocardiogram (ECG) longfunctie en urine test. Het medisch certificaat wordt door uw AME uitgegeven op dezelfde dag van het onderzoek als aan alle eisen wordt voldaan. Een klasse 2 medical is 60 maanden geldig onder de leeftijd van 40 jaar, 24 maanden bij een leeftijd tussen 40 en 50 jaar, 12 maanden bij een leeftijd hoger dan 50 jaar.

Een lijst van aeromedische centra, AME’s en het aanvraagformulier zijn beschikbaar in ons clubhuis of op de website van het Bestuur der Luchtvaart.
Opmerking: Een medisch certificaat is niet nodig totdat u begint met solovluchten.

     2. Theorie en praktijkopleiding

In de Zoute Aviation Club is het mogelijk (en zelfs aangeraden) de theorie en praktijkopleiding te combineren. Met enkele uren gevlogen te hebben zal het makkelijker zijn de leerstof uit de theorieboeken te begrijpen.

Ongeveer elke maand starten we met een nieuw theoretisch hoofdstuk. Zo kan u op verschillende momenten in het jaar starten met de theoretische opleiding. Onze ervaren en gemotiveerde (piloot-)instructeurs zorgen elke dinsdagavond (uitgezonderd schoolvakanties) voor een opleiding van hoge kwaliteit.

Voorbereiding op het theorie examen gebeurt door het volgen van de wekelijkse lessen, een proefexamen en door zelfstudie. Het examen wordt afgenomen bij het Bestuur de Luchtvaart te Brussel. Meerkeuzevragen omvatten de 9 vakken gezien tijdens de theorielessen. Alle examens worden per computer afgenomen op één dag. U moet minstens 75% op alle vakken behalen om geslaagd te zijn.

Na het slagen van de theorie examens kan u de opleiding beëindigen met het praktijkexamen. Tijdens deze test van ongeveer een uur toont u uw bekwaamheid in het uitvoeren van de relevante procedures en manoeuvres met een zekere mate van competentie en veiligheid van toepassing op de voorrechten toegekend aan de houder van een PPL(A).

     3. English language assessment

Als piloot gebruikt u officiële radiofrequenties en moet u taalvaardigheid tonen in de taal gebruikt door de overeenkomstige luchtverkeersdienst. De taal die gebruikt wordt voor radio communicatie in het Belgische luchtruim is Engels. Het examen (een interview met een luistertest en meerkeuzevragen) toetst zowel spreek- als luistervaardigheid, in een luchtvaart gerelateerde omgeving. Een vaardigheidsschaal reikt van niveau 1 tot 6 conform gepubliceerde richtsnoeren voor de uitspraak, spreekvaardigheid, structuur, woordenschat, begrip en interactie. Het minimaal vereiste niveau is 4 (operational) en blijft geldig voor 4 jaar. Niveau 5 (extended) voor 6 jaar en niveau 6 (expert) blijft geldig voor onbepaalde tijd.

     4. Uw PPL(A) vergunning

Na al deze examens kunt u uw vergunning aanvragen bij het Bestuur de Luchtvaart. Het zal dan mogelijk zijn om met passagiers te vliegen in eenmotorige propellervliegtuigen, nieuwe ratings te verwerven en uw vliegvaardigheden te blijven ontwikkelen.

* De minimumleeftijd voor een eerste solovlucht is 16 jaar. Het PPL(A) praktijkexamen kan pas afgelegd worden vanaf 17 jaar.

Meer informatie? Contacteer ons via info@zac.be

Zweefvliegen

Onze zweefvliegactiviteit is al sinds enkele jaren verhuisd naar het vliegveld in Maubray, nabij Doornik. Daar werken wij nauw samen met de lokale vliegclub, Tournai Air Club.

Deze samenwerking biedt onderandere het voordeel dat er een zeer groot en gevarieerd aanbod van clubtoestellen beschikbaar is die de piloten voor een zacht prijsje kunnen huren.

De lessen worden verzorgd door Nederlandstalige instructeurs en zijn volledig gratis !

Wie de fascinerende zweefvliegsport wil leren kan bij ons al terecht vanaf 14 jaar (minderjarigen moeten een schriftelijke toelating hebben van beide ouders). Vanaf 16 jaar (en met een medische vergunning) kan je solo vliegen. Er staat geen leeftijdsbeperking op, zolang je maar je medische vergunning blijft behouden.

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:
1) Theorie
2) Basisopleiding
3) Voortgezette opleiding

     1) Theorie

Vooraf de theoriecursus gevolgd hebben is niet nodig. Je instructeur zal regelmatig voor of na een lesvlucht enkele elementaire zaken over de theorie uitleggen. Het is trouwens nuttig eerst wat vliegervaring op te doen om de theoriecursus beter te begrijpen. 
De cursus zelf bestaat uit: Aerodynamica en vliegmechanica, vliegtuigbesturing, technologie, reglementen, meteo, navigatie. De lessen worden tijdens de winter gegeven door de ATO van de Tournai Air Club in Maubray.

     2) Basisopleiding

Zweefvliegen leer je in de praktijk, door lesvluchten met een instructeur in een tweezitter met dubbele besturing, jij vooraan, hij achteraan. Stap voor stap leer je het zweefvliegtuig besturen, situaties beoordelen en zelf beslissingen nemen. Afhankelijk van het weer wordt er gekozen om lierstarts of sleepstarts te maken. Tijdens het weekend is er steeds minstens één instructeur een hele dag beschikbaar. Op een normale vliegdag kan je 2 tot 3 lesvluchten maken.

     3) Voortgezette opleiding

Na je eerste solo begint het pas echt ! Je vliegt vooral solo, maar steeds onder toezicht van een instructeur op de grond. Regelmatig doe je ook nog lesvluchten, die gericht zijn op verdere verfijning van je vliegvaardigheid en de voorbereiding op het overlandvliegen. Je leert o.a. thermiekvliegen, de McCready-ring gebruiken, navigeren en het kiezen van eventuele buitenlandingsvelden.
Eens je het opleidingsschema hebt afgewerkt, inclusief het theoretisch examen, en minstens 15 solovlieguren hebt, kan je je zweefvliegvergunning behalen. Hiervoor moet je slagen in een checkvlucht met een instructeur en een doellandingsproef.

Nog wat praktische zaken:

We werken samen met de Tournai Air Club op het vliegveld van Maubray. Dit wil zeggen dat de leden van beide clubs ook elkaars toestellen mogen gebruiken. Hierdoor staat een uitgebreide vloot toestellen ter beschikking. De prijzen variëren volgens het type toestel tussen 0,30 €/min en 0,55 €/min.
De instructeurs werken op vrijwillige basis en dus gratis (maar ’s avonds een pintje trakteren wordt wel geapprecieerd).
Een lierstart kost 9 €, een sleepstart kost 32 €.
Alle prijzen worden opgegeven onder voorbehoud van wijziging.
Wie graag nog meer wil weten nodigen we graag uit voor een persoonlijk gesprek in ons clubhuis of op het vliegveld van Maubray.